YEDİ GÜZEL ADAM EDEBİYAT MÜZESİ

Proje Adı: Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi

Yerel Yönetim: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi

Kategori: #TarihTurizmi #KültürTurizmi

Uygulama Tarihleri: 2017 – devam ediyor

İrtibat Kişisi:

PROJE DETAYLARI

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi; Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi ile söz ustası yazarlar ve şairler diyarı Kahramanmaraş’ı kültürel anlamda ön plana çıkarmayı amaçlamaktadır. Müzede, edebiyat tarihi ve bu alanda şehrimizin önde gelen kalem sahipleri görsel ve yazılı biçimde anlatılmakta, ayrıca konferans salonu, sergi alanı, büyük bir kütüphane ile de müze canlı bir eğitim platformu sunmaktadır. Müze olarak kullanılan bina, 1992 yılında tescil edilmiş olup orijinalliğini önemli ölçüde koruyarak günümüze kadar gelmiştir. İlimiz Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan bu tarihi yapı Kara Lise adı ile anılan eski Kahramanmaraş Lisesi olup 1863 yılında Protestan Okulu olarak açılmış ve daha sonralar 1933 yılında ise şehrimizdeki ilk eğitim kurumu olarak işlev görmüştür. Müze mekanı olarak bu tarihi yapının seçilmesi, yapının asli amacını da yaşatmaktadır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLE BAĞLANTISI

  • UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında “Edebiyat Şehri” olma yolunda ilerleyen Kahramanmaraş, bu doğrultudaki sistematik çalışmalarıyla kültürü, şehrin kalkınmasındaki başat unsurlardan biri haline getirmiştir.
  • Kahramanmaraş’ın turizmde bir “kültür destinasyonu” olarak öne çıkma gayesinin ürünüdür.
  • Gerek öğrenci gezileri gerekse eğitime yönelik olanaklarıyla müze, donuk bir geçmiş anlatısındansa yaşayan bir yapı halindedir.